Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

De kracht van dankbaarheid

We wensen anderen geluk als ze in een nieuw huis gaan wonen of we wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar. Mensen zoeken naar geluk. Een retraitedeelneemster vertelde me dat ze diep dankbaar was voor de rust en de sfeer die ze mocht ervaren tijdens een retraite. De verwoording van die ervaring maakte indruk op mij. Ik voelde opeens dat de term dankbaarheid een sterkere, krachtigere verwoording is dan geluk.

Dankbaarheid ontspringt uit de bron van je diepste, vreugdevolle instantie. Ze geeft positieve energie en een gevoel van vrede en tevredenheid. Dat ware geluksgevoel is bijzonder krachtig en is bepaald een helende ervaring. Dankbaarheid veronderstelt dat we ontvankelijk zijn voor wat ons geschonken wordt. Dat vraagt wel om rust, om op je gemak te kunnen voelen waarvoor je dankjewel zegt. Rust ook om de momenten niet te missen die uitnodigen om dankbaar te zijn: je kopje thee, de pracht van de kleuren van de herfstbladeren of je spinnende kat op schoot.

In plaats van gelukkig kun je je dus ook dankbaar voelen voor wat het leven brengt. Er is altijd wel iets waarvoor je dankjewel kunt zeggen. De gewoonte ontwikkelen om vaker na te gaan waarvoor je dankbaar bent helpt om zachter te worden, positiever in het leven te staan en jezelf te omarmen.

In kloosters is het gebruikelijk tijdens de laatste meditatie van de dag, terug te blikken op de afgelopen dag, en je af te vragen waarvoor je dankbaar bent. Alvorens je aan de nacht over te geven, kun je bij jezelf nagaan voor welke ervaringen, ontmoetingen, inzichten of sfeer van de afgelopen dag je dankbaar bent. Die ervaring laat je aan je hart zien. Dat zal een louterende, helende werking hebben. Probeer het maar!                       

Aankomende retraites: klik hier voor de aankomende retraites