Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg
retraiteklooster retraiteretraite
Loading Quotes...

Meditatie

‘Kan het wat rustiger in mijn hoofd?’ ‘Ik wil stress loslaten en tot rust komen’, ‘ik wil beter kunnen ontspannen’, ‘ik wil meer genieten’, ‘Ik wil vaker met mildheid naar mezelf kijken.’ Als je je in een of meerdere van deze uitspraken herkent kun je gaan mediteren. Dat kan je helpen te ontspannen, een heldere geest te ontwikkelen en aandachtig aanwezig te zijn.

De meditatiereeks Mediteer je vrij, adem je vrij bestaat uit 15 unieke en krachtige meditaties. Vanwege de opbouw in de reeks kun je de meditaties gebruiken als een cursus. Maar ook als je vaker mediteert kun je je laten inspireren door al deze verschillende meditaties. De meditaties zijn door Ton Roumen live ingesproken. De meditaties zijn ontwikkeld in zijn tienjarige praktijk als retraiteleider. Deels heeft Ton de meditaties zelf ontwikkeld en deels heeft hij zich laten inspireren door bestaande meditatievormen. 

De eerste drie meditaties van de meditatiereeks zijn gratis. Dat is een mooie manier om kennis te maken met de meditaties en er een goede indruk van te krijgen. Als de meditaties bevallen kun je verder gaan met de andere twaalf betaalde meditaties. De prijs is 19,50 en het bedrag kan via ideal worden voldaan. De reeks is ook verkrijgbaar als cd-box met 3 cd’s. Dan bedraagt de prijs 22,50, plus nog 2 euro als bijdrage in de verzendkosten 

Mediteer je vrij, adem je vrij

15 unieke en krachtige meditaties

Cursus én inspiratiebron als je vaker mediteert 

1. Meditatie om te beginnen 14:39 2. Ademmeditatie 13:43 3. Meditatie om te aarden 11:53  ♦  4. Meditatie om waar  te nemen 13:22   5. Aandachtige aanwezigheidsmeditatie 10:45     6. Loslaatmeditatie 11:41  ♦  7. Reinigingsmeditatie 12:12 8. Regenboogmeditatie 15:01 9. Licht- en duisternismeditatie 11:40 10. Chakrameditatie 22:49   11. Healingmeditatie 14:52    12. Ontspanningsmeditatie 12:45    13. Latifameditatie 19:39  14. Hartmeditatie 12:47  15. Slaapmeditatie 29:54

Klik op de knop hieronder om direct toegang te krijgen tot de 15 meditaties

Je kunt de meditaties dan afspelen, downloaden of als cd-box bestellen

Mediteer je vrij, adem je vrij

Mediteren blijkt een effectieve ontstresser, haalt je uit je hoofd en brengt je naar je dragende midden. Want dat is de betekenis van meditatie. Het woord is afgeleid van het Latijnse werkwoord meditari: naar het midden bewogen worden. Zo ga je niet alleen uit je hoofd, maar zak je ook in je lijf en kun je je midden als krachtpunt ervaren. Meditatie betekent ook dat je naar binnen keert. Daarbij is de ademhaling een belangrijke leidraad. Ruimte voor je ademhaling is in de meditatiereeks Mediteer je vrij, adem je vrij een rode draad. Bewust ademhalen brengt gedachten en gevoelens tot rust. Ook helpt het om ruimte te maken en de aandacht te richten. Op de uitademing kun je loslaten en je hart zachter laten worden. Bewust ademhalen zorgt ook voor een heldere geest. Het is net als met troebel water. Als je dat met rust laat, wordt het vanzelf helder. Als je voor belangrijke keuzes staat of je levenskoers wil verleggen kan die helderheid je helpen bij het vinden van richting.

Meditatieve leefstijl

Door regelmatig te mediteren vind je een weg naar een meditatieve leefstijl. Deze kenmerkt zich door een waakzaam en helder bewustzijn. En als je helder en alert bent, is elke handeling meditatie. Meditatie wordt dan een kwaliteit van leven. Als je wakker en alert bent, kun je neutraal waarnemen, zonder oordeel. Deze staat van oplettendheid is in essentie absoluut helder en onverstoorbaar. Dat komt omdat je gaat leven vanuit je dragende midden en goed gegrond bent. Zo raak je niet meer uit je evenwicht.

Zuiveren

Helder waarnemen is een wezenlijk doel van meditatie, dit wordt mogelijk door de geest tot in de diepste lagen van negativiteit zoals woede, haat, hebzucht en angst te zuiveren. Naarmate er minder onzuiverheid is, komt er meer ruimte voor positieve eigenschappen als liefde, mededogen en vreugde. Bewustwording van je adem, lichaam, gedachten en emoties is behulpzaam op die weg. Die bewustwording veronderstelt dat we gaan voelen en waarnemen wat er is en ons niet langer identificeren met ons ego en steeds meer onthecht kunnen gaan leven. 

Meditatief én actief

Meditatie is gericht op het loslaten van conditioneringen en existentiële angsten waardoor we waakzaam, ontspannen en mild kunnen leven. Hier klinkt de uitnodiging van Benedictus om meditatie (ora) af te wisselen met werk of activiteit (labora). Hier klinkt ook de uitdaging van de yogi om meditatie en activiteit te integreren, zodat we rust uitstralen in de activiteiten en in de momenten van rust helder van geest zijn.

Aandachtig en liefdevol aanwezig

Zo komt een leven met aandacht dichterbij. Alles wat we doen, gebeurt voortaan vanuit aandacht. We zijn niet langer multi-taskers, mensen die de hele dag in touw zijn, veel zaken ter hand nemen en zich aan het einde van de dag afvragen wat ze nu écht hebben gedaan. We zijn ook niet langer speelbal van derden, vallen niet ten prooi aan anderen die onze agenda bepalen of ons tot object maken. Een leven met aandacht is een leven met geduld, met zorg. Aandacht veronderstelt dat we aanwezig zijn, in het hier en nu leven en dat we handelen vanuit vriendelijkheid en mildheid. Een authentiek leven met aandacht zonder liefde is ondenkbaar. Het zou dan verworden tot een soort competentie, die kan worden getraind in een cursus. Leven vanuit vriendelijkheid en mildheid geeft een extra kleur aan de kunst van het geven van aandacht.