Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Wuif de winterdepressie weg

Ik heb dit jaar veel last van de sombere, donkere en grijze dagen. Ik ervaar het als een zware energie. Ik hoop dat die in januari weer wat lichter wordt.’ Dat vertelt retraitedeelneemster Marian. Een paar dagen later hoorde ik op de autoradio een arts die het over winterdepressies had. Hij omschreef het als een gevoel van somberte en zwaarte dat mensen in de donkere maanden ervaren. Hij behandelt mensen met lichttherapie, een behandeling met licht van een speciale lamp waarmee hij goede resultaten boekt. Alsof de duisternis in ons wordt gecompenseerd en geheeld door deze te verlichten.

In deze tijd van het jaar is het merkbaar donkerder, maar toch is er ook licht. Aan het weinige licht dat er is kunnen we ons blootstellen. Het gaat dan om zonlicht, maar ook als dat er niet is, is er licht, hoe weinig ook. Daar komt bij dat als je buiten wandelt, beweeg je en adem je frisse lucht in. Dat zijn extraatjes. Artsen adviseren niet voor niets om buiten te zijn, ook in de winter

Zelf had ik vroeger, in een bepaalde periode in mijn leven last van sombere stemmingen. Door lichtmeditaties heb ik deze zwaarte achter me kunnen laten en sindsdien is mijn leven lichter en lichtvoetiger geworden. Mij heeft het geholpen licht te visualiseren in mijn meditaties. Gedurende een kortere of langere tijd kun je zonlicht of helder wit licht visualiseren als een zonnetje twee meter boven het hoofd dat je heerlijk verlicht. Alsof je een zonnebad neemt. Je kunt ook een innerlijk licht visualiseren, dat je lichaam vanbinnen verlicht. Ik doe het nog steeds als ik het gevoel heb dit nodig te hebben, in de winter vaker dan in de zomer. Een mooie en effectieve manier om somberte weg te wuiven.

Aankomende retraites: klik hier voor de aankomende retraites