Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Dragen en gedragen worden

Wat is jouw ideaal: je werk? Tijd doorbrengen met mensen van wie je houdt? Een muziekstuk componeren? Je kunt dienstbaar zijn aan je ideaal, maar er is ook nog iets anders nodig, want als je alleen maar dienstbaar bent kan de last zwaar worden. Het is minstens zo belangrijk zelf gedragen te worden. Dat betekent dat andere mensen jou voeden of inspireren. Kennelijk zijn er twee bewegingen: dragen en gedragen worden. Ze zijn allebei onderdeel van één stroom.

Tijdens deze retraite verken je de vraag wie of wat jij draagt en door wat of wie je gedragen wordt. Dat zijn twee existentiële krachten in ieders leven: actief én ontvankelijk zijn. Inspiratiebron hierbij is het verhaal van Christoffel. Deze  reus droeg reizigers op zijn sterke schouders van de ene naar de andere rivieroever en heeft ervaren dat hijzelf gedragen werd door het goddelijke.

Op een meditatieve manier verken je de verschillende thema’s en vragen die het verhaal aanreikt: de zoektocht van Christoffel naar zijn levensbestemming, de betekenis van zijn naam: dragen en gedragen worden, en het afwerpen van een last. Aan de hand van de vier werkwoorden: dienen, dragen, oversteken en luisteren bezie je hoe deze thema’s in jouw leven een rol spelen. Deze verstillende retraite helpt je gevoel te krijgen voor de balans tussen dragen en gedragen worden.