Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Innerlijk leven als prioriteit?

Boris Kester is purser bij de KLM. Daarnaast is hij schrijver, fotograaf en avonturier. Volgend jaar wordt hij 60. Boris is graag actief en is dat liever dan dat hij zich verveelt of lui is. Gemiddeld slaapt hij drie tot zes uur per nacht. Boris bezocht alle 193 landen van de wereld en is daar trots op.

Uit deze beschrijving kun je concluderen dat Boris waarschijnlijk bijzonder extravert en actief is, het tegenovergestelde van introvert. Menselijk gedrag wordt nu eenmaal gelabeld en geduid. Maar misschien zijn we allemaal wel op een bepaalde manier extravert én introvert. Soms keren we naar binnen, dan weer naar buiten. Het zijn twee aspecten van het leven. Misschien hebben introverte mensen als voordeel dat ze gemakkelijk naar binnen kunnen keren en zo profiteren van de rijkdom van hun innerlijke wereld. Deze zijn: dat je gemakkelijk pas op de plaats maakt, rust vindt, reflecteert en ontspant. Zo kun je de dagelijkse hectiek achter je laten en stress van je afschudden. Een pas op de plaats helpt om je innerlijk helder te laten worden, net als een vijver waar je een steen in gooit en wacht tot de modder naar de bodem is gezakt en het water weer helder is.

Iedereen heeft een innerlijk leven. Misschien de één meer dan een ander. Mijn ervaring is dat extraverte mensen, die behoefte hebben aan een innerlijk leven, maar dat moeilijk vinden, toch vormen vinden: een poosje in een eeuwenoude kerk gaan zitten of op een bankje in het bos, ontspannen, lezen, wandelen in stilte of verstillende muziek beluisteren. Al deze vormen zijn behulpzaam. Ze helpen je om op adem te komen, te kunnen voelen hoe het met je is, wat je nodig hebt en wat je te doen staat. Zijn dat geen goede redenen om ons innerlijk leven – minstens af en toe – tot prioriteit te maken?

klik hier voor de aankomende retraites