Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Licht is er, ook in het donker

 

Vandaag is het de kortste dag van het jaar. De zon komt op om kwart voor negen en gaat om half vijf alweer onder. In het begin van de winter zijn de dagen donker en koud. Mensen berichten mij dat ze vaak somber zijn. De nieuwe lockdown kan dat gevoel versterken. De duisternis buiten ons wordt vanbinnen gevoeld. Misschien is licht de simpele en voor de hand liggende oplossing. Je kunt naar een zonnige streek op vakantie gaan of wachten totdat de zon terugkeert. Je kunt je ook de vraag stellen hoe je het licht dat in jou verborgen is kan laten ontwaken.  

Een manier is lichttherapie. Zo worden winterdepressies vaak bestreden met lichtkanonnen, alsof je een lichtbad neemt. Uit onderzoek onder demente ouderen blijkt dat zij zich beter voelen wanneer ze in goed verlichte vertrekken verblijven. Lichttherapie wordt tegenwoordig met succes aangewend voor wondheling, chronische ziekten, depressies en zenuwpijnen. Licht is één van de boodschappers die het lichaam gebruikt om letsel of ziekte te herstellen. Door het toepassen van licht in de juiste frequenties en kleuren wordt het genezingsproces bevorderd.

Licht kan ook in meditaties worden gebruikt om je sombere stemming te helen. Misschien klinkt dat zweverig, maar het is beslist de moeite waard dit aspect in je meditaties te integreren. In mijn leven is er een periode geweest dat ik sombere stemmingen had. Door lichtmeditaties heb ik die achter me kunnen laten en leef ik lichtvoetiger. Nog steeds gebruik ik deze meditatievorm als ik een dag heb waarop ik me minder goed voel. Dan omarm ik die stemming en visualiseer ik helder licht. Iedereen kan dat doen. Je visualiseert dat je omgeven bent door zonlicht of helder wit of gouden licht. Vul je lichaam en je aura ermee op of adem het in. Deze meditatie deel ik graag met anderen bijvoorbeeld tijdens retraites. Sommigen laten weten deze vorm prettig te vinden, anderen krijgen er energie van en merken de helende werking ervan.

Aankomende retraites:

klik hier voor de aankomende retraites