Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Religie in beweging, De weekkrant, 10 oktober 2012

Religie in beweging

Theoloog Ton Roumen uit Weezenhof presenteert vandaag, woensdag 10 oktober, in de Ontmoetingskerk in Meijhorst zijn boek over religie en spiritualiteit

Boodschap van hoop

Klik hier voor het oorspronkelijke krantenartikel als pdf-bestand

boekpresentatie

Theoloog uit Weezenhof presenteert boek over de moderne mens

Ton Roumen uit Weezenhof presenteert vandaag, woensdag 10 oktober, in de Ontmoetingskerk in Meijhorst zijn boek De moderne mens als mysticus.  

In zijn boek wil de Nijmeegse theoloog laten dat religie in beweging is en van gedaante verandert: “Gericht op persoonlijke groei, aandacht, genegenheid en heling.  Oude gevestigde religies brokkelen af en laten ruimte voor nieuwe religieuze gevoeligheid. Het institutionele christendom wordt verdrongen door authentieke spiritualiteit. De moderne mens conformeert zich niet meer aan leerstellingen en regels, maar ziet persoonlijke ervaringen als de belangrijkste religieuze inspiratiebron.”

Groei en heling zijn volgens Roumen daarbij belangrijke thema’s, meditatie en retraite populaire methodes. “Moe van een leefstijl gebaseerd op drukte, haast en stress, zoekt de moderne mens in kloosters en spirituele centra naar rust, aandacht en evenwicht.”

“Moe van haast en stress zoekt de mens naar spirituele rust”

Aan de hand van biografische ervaringen laat de auteur zien hoe de traditionele katholieke leefstijl in zijn familie gaandeweg is verdwenen en een meer persoonlijke vorm van religie daarvoor in de plaats is gekomen, met ruimte voor spiritualiteit. Roumen: “Dit boek wil een boodschap van hoop zijn en laten zien dat religie niet zal verdwijnen, maar zich in onze moderne tijd aan het omvormen is en steeds meer haar humane gezicht zal laten zien, dat wil zeggen, gericht is op persoonlijke groei, genegenheid en heling. Klooster en spirituele centra spelen hierin een belangrijke  rol.”

De boekpresentatie met lezing begint woensdag 10 oktober in de Ontmoetingskerk in Meijhorst 70-33 om 20.00 uur.