Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Waarnemer worden

In een vorige baan was ik bezig met het schrijven van een brochure. Ik was er trots op. De directeur dacht er echter anders over en vond dat ik met die opdracht maar beter kon stoppen. Ik voelde me tekort gedaan en onheus behandeld. Ik ben twee dagen boos geweest en voelde dat ik er in bleef hangen. Een bevriend collega, bij wie ik mijn hart uitstortte, adviseerde mij afstand te nemen, zodat de boosheid kon zakken. Een wijze raad, maar hoe neem je afstand?
 
Het begint met bewustwording. Als jij je bewust wordt van je gedachten, kun je een onderscheid maken tussen de vele soorten gedachten: zinnige en onzinnige, positieve en negatieve, oordelen, wijze en liefdevolle gedachten. Dat onderscheidend vermogen geldt ook voor je emoties. Je kunt je bewust worden van je pijn, je liefde, je angst, je boosheid of verdriet. Of jij je bewust bent van wat er speelt, kan uit één simpel zinnetje blijken: ‘Ik weet dat ik boos ben’, of: ‘Ik weet dat ik bang  ben.’ Met dat bewustzijn begint het nemen van afstand.
 
Bewustwording betekent dat je uit de rol van deelnemer stapt. Die rol is aan de orde als je bezig bent, ergens in verstrikt raakt en samenvalt met wat je doet. Als je daarentegen waarnemer wordt, hoef jij je niet langer te identificeren met wat er is en neem je afstand, relativeer je. Achter al je gedachten en acties is er een stille, waarnemende instantie van waaruit je naar je gedachten en je emoties kijkt. Zo kun je de aard daarvan doorgronden en dan zal blijken dat er veel illusies en slechts een klein aantal zinvol en liefdevol. 
 
De waarnemer in jezelf maakt je ervan bewust dat gedachten illusies kunnen zijn en dat emoties tijdelijk zijn. De waarnemer in jezelf is dé sleutel tot bewustwording van jouw emoties en gedachten waardoor je afstand kunt nemen. En ook nu kan een zinnetje dat duidelijk maken: ‘Hé, interessant al die gedachten en emoties die ik heb.’ Als je die zin in jezelf laat klinken, voel je de afstand tot jouw gedachten. Zo dompel je de vele, oordelende gedachten en onrust gevende emoties onder in je stille instantie, waardoor ze kunnen oplossen als suiker in een kopje thee. Een mooie en effectieve vorm van afstand nemen.  

Aankomende retraites:

klik hier voor de aankomende retraites