Begin juni vertrekken de astronauten Suni Williams en Barry Wilmore naar het internationaal ruimtestation ISS voor een korte missie van acht dagen. Vrij snel blijken er technische problemen met het ruimteschip waardoor het niet mogelijk is na acht dagen terug te keren; hun missie wordt verlengd tot acht maanden. Tot februari zullen ze in het ruimtestation gewichtsloos rondzweven.
Gewichtsloosheid is een bijzondere ervaring, maar niet altijd even gezond. Astronauten brengen dagelijks twee uur door op een loopband of hometrainer om spierafbraak en botontkalking te voorkomen. Ook kan het bloed gemakkelijk overal naar toestromen in het lichaam, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Op aarde is dat beslist anders omdat daar zwaartekracht is.
De bekende natuurkundige Isaac Newton lag als jongeman in de tuin van zijn moeder onder een appelboom te niksen. Opeens zag hij een appel vallen en begon erover na te denken hoe dat kwam. Newton kwam tot het inzicht dat er een kracht moet zijn die de appel naar beneden trekt. Terwijl hij lag te luieren ontstond er zomaar een geniaal inzicht en dat kan helpen als we uit ons hoofd willen gaan.
Het aarde-element is een ankerpunt en zorgt voor stabiliteit en traagheid. Het helpt je in het huidige moment te blijven en geeft mentale rust.
Mensen zeggen vaak dat ze teveel in hun hoofd zitten en dat het daar druk is. Nu zijn er allerlei remedies te verzinnen om die drukte te bestrijden maar de meest simpele is gebruik te maken van de zwaartekracht. Die trekt je uit je hoofd, omlaag naar de aarde en helpt je te gronden. Het aarde-element is een ankerpunt en zorgt voor stabiliteit en traagheid. Het helpt je ook in het huidige moment te blijven en geeft mentale rust. Dat is het simpele en merkbare resultaat van het-uit-je-hoofd-gaan. Met dank aan de zwaartekracht. Minder bekend is dat zwaartekracht de ademhaling faciliteert omdat die het middenrif ondersteunt. Zwaartekracht heeft dus invloed op de ademhaling, kan stress verlichten en je geest tot rust brengen.
In het ISS ziet het leven er zonder zwaartekracht en de onmogelijkheid om te gronden er bepaald anders uit. Toch kunnen we leren van astronauten in het ISS. Zij volgen strikte en structurele routines om hun mentale welzijn te waarborgen. Die zijn erop gericht zich mentaal te concentreren door aandacht te hebben en focus op te brengen bij simpele en complexe taken. Mindfulness in de ruimte. Met die aandachtige aanwezigheid zijn astronauten in staat eventuele mentale druk het hoofd te bieden en rust te vinden in wat ze doen. Dat is een mooie, compensatiestrategie als gronden, vanwege de afwezigheid van de zwaartekracht, lastig is.