Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Hoe begin jij de dag?

meditatieEen ondernemer vertelde mij dat hij gewend was de dag te beginnen met het lezen van kranten. Dat ging hem steeds meer tegenstaan en is ermee gestopt omdat hij ’s morgens teveel werd blootgesteld aan ellende en tegenslag, wat hem onrustig en angstig maakte. Al die negativiteit kon hij niet meer verdragen en hij wilde voortaan zijn dag op een meer positieve manier beginnen. Dat doet hij nu door twee websites te bezoeken die hem inspireren.

Toen de ondernemer mij dit vertelde moest ik denken aan het leefritme van kloosterlingen. Vanuit een eeuwenlange traditie beginnen zij de dag met één of meer momenten van aandacht, verstilling, gebed of meditatie. Kloosterlingen zijn zich ervan bewust dat het begin van de dag, in de overgang van de duisternis naar het licht, een bijzondere kwaliteit heeft die ons helpt op pad te gaan. De morgenstond heeft goud in de mond, is een bekende uitdrukking en geeft aan dat de ochtend energie geeft. Die energie kun je nog beter ervaren als je de dag bewust als een geschenk in ontvangst neemt.

Toen ik de ondernemer na een poos weer sprak had hij nog een andere, persoonlijke vorm gevonden om de dag mee te beginnen. Hij had een boek gevonden met korte teksten, voor elke dag van het jaar één. ’s Morgens leest hij de tekst van de dag in alle rust, laat die een moment op zich inwerken en eindigt met een kort gebed. Dat is voor hem een mooie manier om met licht de dag te beginnen en op pad te gaan. In plaats van de dag te beginnen met een krant of tv, kun je de tijd benutten voor een tekst, een meditatie, te genieten van de zonsopkomst of je hond uit te laten.  

klik hier voor de aankomende retraites