Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Je hart is een rustpunt

 

‘Onrustig is ons hart totdat het rust vindt in U’ is een bekend citaat van de kerkvader Augustinus. Een quote over de herkenbare onrust die in ons leeft en het verlangen naar rust. We worden vaak gedreven door prestatiedrang, competitie, ambitie, haast en tijdsdruk. Zo kunnen we veel tot stand brengen, maar die houding zorgt ook voor een onrustig hart en stress. Stress blijft in je lichaam hangen en stapelt zich daarin op. Als je veel en langdurig stress ervaart, verzwakt je immuunsysteem en loop je gezondheidsrisico’s. Door af en toe rust te zoeken, vermindert de stress en zijn inspanning en ontspanning met elkaar in balans; voor een goede gezondheid kunnen die twee maar beter met elkaar in evenwicht te zijn.

Daarnaast heeft het hart een bijzondere taak. Het heeft een positieve invloed op de gezondheid als het zich ontspant. Dat gebeurt als we rustig en diep ademhalen, ontspanningsoefeningen doen, soms even niets doen of naar verstillende muziek luisteren. Het is een hele weg om rust te vinden in je hart en onrust los te laten. Maar wel een mooie uitdaging met als wenkend perspectief een goede balans tussen in- en ontspanning en alle gezondheidsvoordelen die we ervaren als we kunnen ontspannen en stress kunnen loslaten. Dat kan het hart als het op een juiste manier wordt gevoed.   

Zo kun je je hart voeden met dankbaarheid en tevredenheid. Dat is iets kleins en simpels, het helpt je te ontspannen en je wordt er ook nog blij van. ’s Avonds voor het slapengaan kun je de dag nog een keer de revue laten passeren en nagaan voor welke ontmoeting, ervaring of inzicht jij dankbaar bent. Dat is positief. Dankbaarheid en tevredenheid leiden ertoe dat je minder pessimistisch bent en meer optimistisch, dat je innerlijke rust toeneemt en dat er een geluksgevoel ontstaat, waardoor je nog meer stress kunt loslaten. En dat versterkt ook weer je immuunsysteem: door te ontspannen in je hart ontstaat er zomaar een kettingreactie met allerlei gezondheidsvoordelen.

klik hier voor de aankomende retraites