Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Minder prikkels graag

Ben je wel eens nagegaan hoeveel prikkels je dagelijks te verduren en te verwerken krijgt? Gemiddeld schijnen we vierenvijftig reclamespotjes per dag over ons heen te krijgen en dat is alleen nog maar de tv. De dagelijkse editie van de New York Times schijnt net zoveel informatie te bevatten als de hoeveelheid die één burger in de zeventiende eeuw tijdens zijn hele leven tegenkwam. Juist in een tijd dat we aan veel prikkels worden blootgesteld, nemen we minder rust, terwijl dat wel voor de hand zou liggen. Sinds de middeleeuwen zijn we minder gaan slapen en sinds de Tweede Wereldoorlog is er gemiddeld een half uur afgegaan van onze nachtrust.

Rust en pauzes zijn belangrijk, noodzakelijk zelfs. Je kunt gerust zeggen dat ze een basisbehoefte zijn en behulpzaam zijn om een gevoel van gejaagdheid en de vele prikkels die ons dagelijks overspoelen te compenseren of te reduceren. Regelmatig pauzes inlassen kent vele lichamelijke en geestelijke gezondheidsvoordelen: het vermindert stress, verlaagt de bloeddruk, verbetert je concentratie en geeft een prettig gevoel van ontspanning.

De noodzaak van rust en pauzes betekent niet dat je als een monnik of kluizenaar de hele dag stil hoeft te zijn of te mediteren. Het is een kwestie van balans waarbij je je nu weer eens inspant en dan ontspant, nu eens actief bent dan weer niets doet. Het is een kwestie van iets meer aandacht en tijd inruimen voor de verwijlende en ontvankelijke kant van het bestaan. Dat kun je concretiseren door elke dag 10 of 15 minuten stil te zijn of tijd te nemen voor meditatie, rustige muziek of een kop thee. Laatst vertelde me iemand dat ze probeert om elk uur drie keer diep, rustig en aandachtig adem te halen. Zo simpel kan het zijn.  

 

Aankomende retraites: klik hier voor de aankomende retraites