Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Nietsdoen verrijkt

Isaac Newton (1643-1727), een bekende natuurkundige, lag als jongeman in de tuin van zijn moeder onder een appelboom te niksen. Opeens zag hij een appel vallen en begon erover na te denken hoe dat kwam. Newton kwam tot het inzicht dat er een kracht moet zijn die de appel naar beneden trekt. Deze ingeving was de opmaat tot het formuleren van zijn wetten van de zwaartekracht. Terwijl Newton lag te luieren ontstond een geniaal inzicht.

Geniale uitvindingen, bijzondere kunstwerken en filosofische gedachten ontstaan vaak als mensen lummelen. Cynthia Lennon schrijft in haar biografie dat haar man John soms uren op de bank kon liggen, ogenschijnlijk onbereikbaar, als in een trance. Ineens sprong hij dan op, liep naar de piano en speelde een nieuw lied. Zo is Imagine ontstaan. Deze muzikale hit uit 1971 stond in 2005 zelfs nummer één in de top 2000.

Als je helemaal ontspannen bent, op de bank ligt of onder een appelboom, en je gedachten de vrije loop laat, kun je lekker uitrusten en alle drukte en stress achter je laten. Maar er is meer: je kunt ook de meest creatieve en originele ideeën krijgen.

Als je niets doet ben je gemakkelijk verbonden met het transcendente veld en heb je toegang tot de prachtige eigenschappen die daarbij horen, zoals creativiteit, liefde, heling, compassie en vreugde. John Lennon en Isaac Newton hebben daarvan geprofiteerd en hun cadeau met de wereld gedeeld. Maar deze ervaring is voor iedereen binnen handbereik omdat we allemaal met dit veld in contact kunnen zijn.

Misschien is de uitnodiging om wat vaker te luieren een lastige, omdat we zo niet zijn opgegroeid of omdat andere zaken, zoals werk en het gezin, ons opeisen. Maar het vooruitzicht op rust, of zelfs nieuwe, creatieve inzichten is ook weer aantrekkelijk en een meditatief moment biedt dan uitkomst. Want mediteren is niet noodzakelijk twintig minuten op een bankje of kussentje zitten met gesloten ogen. Dat is het stereotype beeld dat we hebben. Mediteren is net zo goed nietsdoen, jezelf ruimte geven en ontvankelijk worden.

Aankomende retraites

Loslaten en ruimte maken, 30 november, Amsterdam, stadsklooster La Verna (geen plaatsen meer beschikbaar). Tijdens deze retraitedag laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Kloosterretraite, 14-16 december, Klooster Huissen (nog 3 plaatsen). In deze weekendretraite maak je kennis met de wijsheid van kloosters (leven met aandacht, leven vanuit je hart en je bron, stilte en verstilling) en ga je na hoe je dit in jouw leven kunt integreren.

De helende kracht van stilte, 26 januari 2019, Klooster Huissen
Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven

Mijn innerlijk kompas, 2 februari 2019, Heeswijk, Abdij van Berne
Een retraitedag die je in contact brengt met je intuïtie. Die leer je te gaan gebruiken en erop te vertrouwen.

Heling vinden, 11-15 februari, Klooster Huissen
In deze midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken

Geaard leven, 22 februari Amsterdam, Stadsklooster La Verna
Op deze retraitedag ervaar je hoe je de verbinding met de aarde kunt verstevigen en beter kunt gronden.

Een rustige geest, een mild hart, 22-24 maart, Steyl, klooster St Michael
Een retraiteweekend waarin je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen.

Je kunt je ook abonneren op de gratis columns. Ga naar een column en schrijf je in via de rechterbalk, dan ontvang je iedere maandagmiddag de laatste column.