Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Scheppende pauze

Als de vakanties straks zijn afgelopen en de kinderen en jongeren weer naar school gaan, merken hun leraren vaak dat hun leerlingen gegroeid zijn in de afgelopen zes weken. Het is meer dan alleen maar lengtegroei.

Soms ontwikkelen mensen zich, maar gebeurt dat alleen in de zomer? Vakantie is een tijd dat je je patroon doorbreekt, iets anders doet, niet naar school of je werk hoeft. Vaak gaan we naar een andere plek, doen andere ervaringen op.

De paradox is dat we erop uit trekken, ons naar buiten richten en toch ook naar binnen keren. Een andere omgeving en ander patroon kan ons helpen tot rust te komen: een vakantie, een retraite. Net als de rups gaan we dan in een cocon zitten. Door afstand te nemen kan op vakantie het gevoel ontstaan dat je tot rust komt. Dat is een basis voor verandering.   

Een onvoorstelbaar veranderingsproces maakt een rups door. Hij spint een cocon en is na enige tijd vlinder. Niemand weet wat er in die cocon gebeurt. Nieuwsgierige wetenschappers maakten gaatjes in de coconwand en filmden met minuscule cameraatjes het binnenste van de cocon om aan de weet te komen wat daar gebeurde. Maar dat mislukte. Het groeiproces stopte, de cocon stierf en werd geen vlinder. Alsof hij zijn geheim niet wil prijsgeven. Veranderingsprocessen zijn geheim. Je weet niet precies wat er gebeurt, maar op enig moment merk je dat de rups vlinder is.

De vlinder leert ons dat je, om te veranderen, rust nodig hebt, in een cocon moet gaan zitten. Dan kan er iets gebeuren. Als je uit je cocon komt kan opeens duidelijk worden dat je na de vakantie de cursus of opleiding gaat volgen die je al zo lang van plan was te gaan doen.

De Duitsers spreken van een schöpferische Pause – een scheppende pauze, een rustperiode waarin ogenschijnlijk niets gebeurt maar je ziel zich klaarmaakt voor een belangrijke wending. Als je daarbij met rust wordt gelaten heeft het veranderingsproces de meeste kans van slagen.

Een mooie, schöpferische Pause gewenst in deze zomertijd.

Aankomende retraites

Zomertijd, ademtijd, 6-10 augustus, Steyl, Klooster St Michael
In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Kloosterretraite, 7-9 september, Heeswijk, abdij van Berne
In deze weekendretraite maak je kennis met de wijsheid van kloosters (leven met aandacht, leven vanuit je hart en je bron, stilte en verstilling) en ga je na hoe je dit in jouw leven kunt integreren.

Een rustige geest, een open hart, 22 september, Klooster Huissen
Een retraitedag waarop je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden

De helende kracht van stilte, 1-5 oktober, Steyl, klooster St Michael
Een midweekretraite waarin jij je onderdompelt in stilte, deze tot partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

Innerlijk vrij, 3 november, Klooster Huissen
Deze retraitedag helpt je om je minder te laten bepalen door wat anderen van je verwachten of eisen en meer vanuit je eigen dragende centrum te leven.

Heling vinden, 9-11 november, Steyl, Klooster St Michael
In deze weekendretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

De helende kracht van stilte, 17 november, Heeswijk, Abdij van Berne
Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Loslaten en ruimte maken, 23-25 november, Bezinningscentrum De Zwanenhof, Zenderen
Tijdens dit retraiteweekeinde laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Loslaten en ruimte maken, 30 november, Amsterdam, stadsklooster La Verna
Tijdens deze retraitedag laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Kloosterretraite, 14-16 december, Klooster Huissen
In deze weekendretraite maak je kennis met de wijsheid van kloosters (leven met aandacht, leven vanuit je hart en je bron, stilte en verstilling) en ga je na hoe je dit in jouw leven kunt integreren.

Meer informatie over de retraites vind je hier  

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen.
Je kunt je ook abonneren op de gratis columns. Ga naar een column en schrijf je in via de rechterbalk, dan ontvang je iedere maandagmiddag de laatste column.