Ik bezocht het Cuypershuis, een museum over het leven en werk van de bekende architect Pierre Cuypers (1827-1921) dat gevestigd is in zijn – en mijn – geboortestad Roermond. Hij maakte lange dagen, werkte van zes uur ’s ochtends tot half twaalf ’s avonds. Die discipline, tezamen met een groot netwerk van relaties, maakte het voor hem mogelijk maar liefst 170 kerken en 120 seculiere gebouwen te ontwerpen, te bouwen of te restaureren. Het Rijksmuseum en het Centraal station in Amsterdam zijn bekende bouwwerken die door hem zijn gerealiseerd. Met zulke lange werkdagen (en een lang leven) kun je veel tot stand brengen. Maar dat is niet het enige. Zijn werk laat zien wat zijn aandacht had. En alles wat aandacht heeft, groeit.
Behalve lange werkdagen en aandacht was er nog iets wat meespeelde: toewijding. Pierre Cuypers leefde in een tijd waarin het katholicisme in Nederland na eeuwen van onderdrukking weer tot bloei kwam. Hij zag architectuur als een middel om deze heropleving mede mogelijk te maken en de katholieke gemeenschap te versterken. Hij wilde de katholieke gemeenschap op de kaart zetten en tot een factor van betekenis maken. Behalve de aandacht en energie die hij in zijn werk stak, beschikte hij over een krachtige en heldere visie gebaseerd op het christendom.
Een zingevende visie kan een krachtige drijfveer zijn om je leven vorm te geven want deze kan je vleugels geven en voor daadkracht zorgen.
Een zingevende visie kan een krachtige drijfveer zijn om je leven vorm te geven want deze kan je vleugels geven en voor daadkracht zorgen. Dat was bij Cuypers zeker het geval. Een heldere en krachtige visie inspireert, geeft richting, ordent en zet je aan tot daden. Maar dat niet alleen. Mensen die inspiratie halen uit een zingevende visie herstellen na een ziekte sneller dan mensen die niet uit een zingevende visie kunnen putten, blijkt uit onderzoek.
Zo’n visie hoeft niet noodzakelijk groots en meeslepend te zijn en aan te zetten tot een welhaast onmenselijke dadendrang zoals in het geval van Cuypers. Een visie kan ook schijnbaar klein zijn en ten grondslag liggen aan de mantelzorg die je voor je oude vader aan de dag legt of aan je besluit kinderen in de openbare bibliotheek periodiek voor te lezen. Het gaat erom te handelen vanuit liefde. Moeder Teresa zei ooit al dat je geen grote dingen kunt doen, alleen kleine, met heel veel liefde. Het tot stand brengen van veel imposante gebouwen lijkt haaks te staan op wat moeder Teresa voorstond, maar is dat niet omdat liefde en toewijding kwaliteiten zijn die veel of weinig en klein of groot overstijgen.