Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Een simpele weg naar vriendelijkheid

Afgelopen weekeinde gaf ik een retraite waarin de vraag centraal stond hoe je meer vanuit je hart kunt leven en de bijzondere kwaliteiten ervan – zoals vriendelijkheid, mildheid, harmonie, vrede en liefde – meer ruimte kunt geven. Verschillende oefeningen en meditaties hielpen daarbij. Maar leven vanuit je hart is nog niet zo gemakkelijk, de werkelijkheid is immers weerbarstig en ons hart kan op slot zitten.

Vaak is onze mind spelbreker. Die denkt, analyseert, peinst, piekert en maakt zich zorgen. Alsof hart en geest tegenover elkaar staan. Onze geest oordeelt, heeft overal een mening over en voorziet alles en iedereen van commentaar. Deze oordelen hebben een lading. Die blijven een bepaald signaal uitzenden en voortdurend soortgelijke signalen of energieën aantrekken. Als jij boos op iemand bent, blijf je boosheid aantrekken. Als jij bang bent voor iets of iemand, blijf je angst aantrekken. Als het probleem op je af komt, gaat het aan je kleven en komt het in je ruimte vast te zitten. We trekken aan waartegen we ons verzetten. Door een negatief oordeel over mensen of gebeurtenissen te vellen, denken we ervan af te zijn, maar het omgekeerde gebeurt: we blijven erin gevangen. En dan zijn we ver verwijderd van onze hartelijkheid en vriendelijkheid.

Natuurlijk is het mooi als je vanuit je hart kunt leven, maar misschien is het ook wat veel gevraagd. Je kunt een stapje terugdoen in je ambitie om te leven vanuit liefdevolle vriendelijkheid. Dat doe je met een neutrale opstelling. Dan oordeel je niet. Je neemt gewoon waar wat er is. Je geeft geen commentaar. Iets is zoals het is. Iemand is zoals hij of zij is. Punt. Er ontstaat minder weerstand als je stopt met het leveren van commentaar en als je gedrag van anderen of situaties niet steeds labelt. Je haalt de lading eraf door neutraal te gaan kijken. Die ontspannen houding zal je hart ruimte geven.  

Als je neutraal naar de wereld kijkt, zie je hoe de werkelijkheid is, zonder oordeel of weerstand. Hooguit is er verwondering, verbazing of dankbaarheid. Die neutraliteit zorgt voor ontlading en ontspanning. Als er geen weerstand is, word je iemand in wie het leven vrij en moeiteloos kan stromen en waar alle ruimte is voor liefdevolle vriendelijkheid. Je hart krijgt dan op een simpele manier ruimte via een kleine omleiding. Die heet de weg van neutraliteit.

klik hier voor de aankomende retraites