Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Je buik als krachtbron

Ik vind het soms lastig in balans te blijven in deze pittige tijd. Ik weet dat ik niet de enige ben die dat ervaart. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en moeten verlies incasseren – dat kan klein of groot zijn. Onze gezondheid wordt bedreigd, onze vrijheid ingeperkt. Zie maar overeind te blijven. Rondom ons woedt een storm. En misschien dringt die bij jou naar binnen en neemt die bezit van jou. Maar als er een orkaan is, is er ook een oog. In jouw kern is het kalm en stil. Dat oog van de orkaan in jou is een heilige ruimte. Die moet nu worden beschermd en gekoesterd.

Jouw kern is niet je brein. Hoe geniaal je denken ook is, het is niet stabiel, te vluchtig. Je geest gaat piekeren en de turbulente tijd waarin we leven duiden. Dat zorgt voor onrust. Je hart zou je kern kunnen zijn, maar ook dat heeft het nu misschien zwaar. Nee, het is beter je buik als krachtplaats te gebruiken. De kracht van de buik is in het oosten genoegzaam bekend als chi, hara of het (lage) dantian. Daar bevindt zich het zwaartepunt van het lichaam en de zetel van je energie. Die heeft de kracht van een motorblok.

De meest simpele manier om deze te benutten is om rustig, ontspannen en diep naar je buik te ademen. Je wordt je bewust van je ademhaling in je buik als je er met de aandacht naar toe gaat. Met een inademing rijst je buikwand, met een uitademing daalt die. Dat kan heel bewust gebeuren: ‘Ik adem in en weet dat ik inadem. Ik adem uit en weet dat ik uitadem’. Mindful ademhalen heet dat. Het maakt je bewust van je krachtplek, zodat je deze kunt benutten. Je kunt bewust naar je buik ademen in je meditaties of terwijl je jouw computer opstart, maar het is ook bijzonder nuttig als negatief nieuws je overspoelt en bij jou naar binnendringt en je onrustig maakt.

Het ervaren van jouw buik als een krachtcentrale zal ervoor zorgen dat de turbulentie die op je afkomt niet of minder voelbaar is. In jouw heilige ruimte kan onrust niet binnendringen en geen vat op je krijgen. Daar ben je veilig, sterk en stabiel. Daar ben je verbonden met jezelf.  

 Aankomende retraites:

Ik hoop van harte dat de lockdown straks wordt opgeheven en de geplande retraites in 2021 kunnen doorgaan. Ook dit jaar is er weer een royaal aanbod met mooie thema’s. 

klik hier voor de aankomende retraites

Persoonlijke retraite

Als je behoefte hebt aan een retraite kun je besluiten tot een persoonlijk retraite-traject op maat (omdat een langere retraite op een inspirerende plek nu, tijdens de lockdown, niet mogelijk is). Online is ook mogelijk. Klik hier voor meer informatie.