Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Op zoek naar echt contact

Je kent het vast wel: veel en vaak achter je computer. Ik in ieder geval wel. E-mails schrijven en beantwoorden en teksten schrijven. De afgelopen week was ik druk in de weer met teksten. Ach, dat is beslist zinvol. Maar ik ervaar het soms ook als solistisch en mis mijn contacten. Social media zou een manier kunnen zijn om me te verbinden, maar ook weer niet echt omdat die verbinding erg oppervlakkig en vluchtig is. Ook als ik in mijn hoofd zit is het lastig verbinding te maken met de ander, ik bedoel écht contact.

Het hoofd en de computer kunnen in de weg zitten, we gaan teveel denken, redeneren, controleren en plannen. Als ik écht contact wil maken, zal ik uit mijn hoofd moeten gaan, me openen en mijn hart laten spreken. Dat gebeurde afgelopen week. Ik had een paar mooie en bijzondere gesprekken. Ik had contact. Dan gebeurt er iets. Je raakt elkaar, er is verbinding, er is stroom, er is spankracht en er is wederkerigheid. Ik werd er warm van, voelde me gesteund, geïnspireerd, geliefd. Die woorden geven voor mij treffend aan wat er gebeurt als er écht contact is. Het blijkt dat als mensen sociaal verbonden zijn – via familie, vrienden of in een leefgemeenschap – dit bijdraagt aan hun geluksgevoel. Zij dragen en steunen elkaar. Zij geven en ontvangen. Zij delen met elkaar.

Dit weekend is het Pinksteren. De pinkstergeest die dan waait is er een van spiritualiteit en creativiteit. Die kan ons helpen contacten te leggen en bestaande contacten te verdiepen. Laat die geest maar lekker waaien, in de hoop dat het jou en mij helpt ons nog meer te verbinden met anderen en écht contact te hebben.

Aankomende retraites

Mijn innerlijk kompas 25 mei Amsterdam, stadsklooster La Verna.
Een retraitedag die je in contact brengt met je intuïtie, die leer je te gaan gebruiken en erop te vertrouwen.

Zomertijd, ademtijd, 6-10 augustus, Steyl, Klooster St Michael
In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Kloosterretraite, 7-9 september, Heeswijk, abdij van Berne
In deze weekendretraite maak je kennis met de wijsheid van kloosters (leven met aandacht, leven vanuit je hart en je bron, stilte en verstilling) en ga je na hoe je dit in jouw leven kunt integreren.

Een rustige geest, een open hart, 22 september, Klooster Huissen
Een retraitedag waarop je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden

De helende kracht van stilte, 1-5 oktober, Steyl, klooster St Michael
Een midweekretraite waarin jij je onderdompelt in stilte, deze tot partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

Innerlijk vrij, 3 november, Klooster Huissen
Deze retraitedag helpt je om je minder te laten bepalen door wat anderen van je verwachten of eisen en meer vanuit je eigen dragende centrum te leven.

Heling vinden, 9-11 november, Steyl, Klooster St Michael
In deze weekendretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

De helende kracht van stilte, 17 november, Heeswijk, Abdij van Berne
Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Loslaten en ruimte maken, 23-25 november, Bezinningscentrum De Zwanenhof, Zenderen
Tijdens dit retraiteweekeinde laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Loslaten en ruimte maken, 30 november, Amsterdam, stadsklooster La Verna
Tijdens deze retraitedag laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Meer informatie over de retraites vind je hier 

Nieuw: Online meditatiereeks en CD: Mediteer je vrij, adem je vrij

‘Kan het wat rustiger in mijn hoofd.’ ‘Ik wil stress loslaten en tot rust komen’, ‘Ik wil beter kunnen ontspannen’, ‘Ik wil meer genieten, ‘Ik wil vaker met mildheid naar mezelf kijken’. Als je je in een of meerdere van deze uitspraken herkent kun je gaan mediteren. Dat kan je helpen te ontspannen, een heldere geest te ontwikkelen en aandachtig aanwezig te zijn.
De meditatiereeks Mediteer je vrij, adem je vrij bestaat uit 15 unieke en krachtige meditaties. Vanwege de opbouw in de reeks kun je de meditaties gebruiken als een cursus. Maar ook als je periodiek mediteert kun je je laten inspireren door deze meditaties. De meditaties zijn door Ton Roumen live ingesproken.

Maak nu kennis met de meditaties.

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen.
Je kunt je ook abonneren op de gratis columns. Ga naar een column en schrijf je in via de rechterbalk, dan ontvang je iedere maandagmiddag de laatste column.